Отримання знань
дистанційна підтримка освіти школярів
Тут ви можете виконати завдання чи задати питання по змiсту цього уроку.
Фрицюк Aндрій (andreu) 2010-12-18 20:56:08
Щодо біологічно активних добавок можна довго сперичатися. З упевненістю можна сказати, що більшість стероїдів та інших добавок, які використовують спортсмени не є корисними. Лікарі кажуть, що вони приносять шкоду серцю, кровоносній системі, органам дихання та виділення. Людина, яка приймає такі добавки, сильно ризикує своїм здоровям. Взагалі це стосується також тих добавок, у створенні яких використовується значною мірою хімічна промисловість. Інша справа натуральні вітаміни. Вони містять у незначній кількості багато корисних елементів. Є спеціальні добавки, які покращують кровообіг, стимулюють роботу імунної системи, підвищують працездатність організму,укріплюють стінки судин, виводять токсини з організму, стимулюють процеси регенерації тканин, очищують кров, лімфу, покращують функціювання мозку... Тут головне не помилитись. Можна придбати вітаміни, які дійсно дадуть організму певні корисні речовини, покращать функціювання деяких органів. Але можна натрапити на такі добавки, які принесуть непоправної шкоди організму. Варто остерігатися особливо добавок, які сприяють швидкій втраті ваги. |
Шикунова Оля (OliaShukynova) 2010-12-26 13:04:30
Сніданок - це найбільш важливий прийом їжі, його ніколи не потрібно пропускати чи якось на ньому економити. Правильний сніданок означає, що ти повинен отримати достатню кількість вітаміну С, кальцію, калію, заліза, клітковини та вуглеводів. Тому на сніданок корисно буде вживати тарілку не солодкої, або трошки солодкої каші, стакан апельсинового чи грейпфрутового соку (не з упаковки, а натурального свіжовичавленого соку). Також корисно буде додати до сніданку варених яєць. В них багато білка, який дуже необхідний організму. На обід необхідно вживати гарячу, рідку їжу. Найбільш повноцінний і різноманітний раціон, в якому обід складається з 4-х страв: закуски, супу, другого і солодкого. Послідовність подачі їх не випадкова. Вона встановилась здавна. Спочатку подають до столу закуски(невеликі за об'ємом страви гострого і солонуватого смаку). Вони збуджують апетит, що благотворно діє на травлення і сприяє засвоєнню наступних страв та, власне, обіду. Збуджують апетит і супи. Другі страви добре насичують. Зазвичай вони калорійні і різноманітні щодо набору продуктів, а отже і за вмістом поживних речовин. Солодкі страви завершують обід. Вони забезпечують організм необхідними цукрами, відрізняються приємним смаком та ароматом. Увечері гірше засвоюються жири і тваринний білок, тому перевагу за вечерею краще віддавати рослинним білкам. Найоптимальніше для вечірнього раціону – легкі страви з овочів, круп або фруктів, вони легше і швидше всього засвоюються. |
Шикунова Оля (OliaShukynova) 2010-12-26 13:27:35
Біологічно активна харчова добавка — спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини. Біологічно активні добавки випускають у вигляді порошків, таблеток, капсул, сиропів, екстрактів, настоїв, концентратів із рослинної, тваринної або мінеральної сировини, виготовлених хімічним та біотехнологічним способами. У наш час існує багато різноманітних біологічно активних добавок. Деякі з них дійсно допомагають організму людиниу, а деякі приносять велику шкоду. Наприклад, безліч спортсменів вживають спеціальні добавки для пришвидшення росту та роботи м'язів. Проте, вони згубно діють на організм людини, зокрема на кровоносну систему. Існують добавки які стимулюють роботу організму, допомгають виведенню шкідливих речовин, але не чинять негативний вплив на нього. Головне обрати правильні добавки. |
Шикунова Оля (OliaShukynova) 2010-12-26 13:43:27
На особливості харчування людей різних національностей впливають багато факторів. Традиції різних народів увійшли в кулінарію болгар. Страви болгарської кухні подібні зі стравами вірменської і грузинської кухонь. Болгарська кухня містить чимало дійсно смачних страв. Їхніми відмінними рисами є наявність гострих приправ, соковите м'ясо, достаток овочів і пікантний присмак. Одна з основних особливостей - одночасна теплова обробка продуктів на слабкому вогні. Це дозволяє зберегти живильні властивості, домогтися приємного аромату страв, оригінальних смакових сполучень. Приправи звичайно додаються в помірних кількостях, їхнє призначення - відтінити основні смакові якості страви. Шведська кухня — це типово скандинавська кухня, схожа до норвезької і датської. Їй притаманна простота та поширене вживання риби і ріпи. Основними тут є високоякісні інгредієнти — страви із свіжих, маринованих і копчених морепродуктів, а також страви з лосятини та оленини. Якщо порівняти ці дві кухні, то можна побачити що вони дуже відрізняються. Болгарська кухня, на мою думку є шкідливішою, тому що вона містить дуже багато гострих страв, що не є корисним для травноі системи. Шведська кухня навпаки містить багато риби та м'яса, які є корисними, тому що риба містить багато фосфору, а м'ясо містить багато білка. Порівнявши ці дві кухні можна зробити висновок що іща може продовжити життя, або вкоротити його. |
Цуркановська Вероника (veronika12) 2011-01-16 20:08:12
1 Звичайно вранці та вдень, під час роботи в нічну зміну безпосередньо перед роботою, тобто в період активної діяльності, рекомендують споживати продукти, багаті на білок (м.ясо, риба, бобові тощо). Сніданок насамперед має бути ситним. Він повинен складатися з м.яса або риби у будь-якому вигляді (смаженому, вареному або тушкованому) або яєць, сиру, вершкового масла, чаю, кави або молока. Корисні різноманітні каші, заправлені маслом або молоком. Якщо гарячу страву сніданку приготовлено з мясних або рибних продуктів, то до чаю чи кави краще подати бутерброди з. маслом, повидлом, джемом, сирковою масою. Коли ж на сніданок подається страва з макаронних виробів, каші або овочів, то в цьому випадку краще подати бутерброди з ковбасою або сиром.До меню обіду входять дві, три або чотири страви. Найповноціннішим є раціон, в якому обід складається з чотирьох страв: закуски, супу, другої страви і солодкого. Послідовність подавання їх не випадкова, вона встановилася здавна, і наука про харчування рекомендує додержуватись цього загальноприйнятого порядку.Завершують обід солодкі страви. Вони забезпечують організм цінними щодо поживності цукрами, характеризуються приємним освіжаючим смаком та ароматом, значна кількість їх багата на органічні кислоти та вітаміни. Із солодких страв після багатокалорійного обіду можна використати свіжі ягоди, фрукти, компоти, киселі, желе. Після малокалорійної другої страви добре подавати пудинги, запіканки, муси, млинчики з варенням, джемом, креми, солодкі каші. Не рекомендується поєднувати в одному обіді другу страву, приготовлену з борошняних, макаронних та круп.яних виробів (пельмені, вермішель, котлети з круп, круп.яні запіканки) з такими солодкими борошняними стравами, як оладки, млинчики, пудинги тощо.На вечерю недоцільно подавати страви, які збуджують нервову систему,— каву, какао, шоколад, гострі приправи тощо. їх краще використати на сніданок перед роботою або вдень. Вечеря має бути легка, і приймати їжу треба не пізніше як за дві-три години до сну. Рекомендується на вечерю використовувати молочні, фруктово-овочеві, круп.яні та інші страви, які не вимагають значного напруження в діяльності систем органів травлення. Також можна подавати кисле молоко, молоко чай, овочеві або фруктові соки. Вважаються однаково шкідливими як наїдання досхочу, так і голодування перед сном, оскільки те й інше робить його тривожним, неспокійним аж до розвитку безсоння. Для людей середнього і похилого віку, для тих, хто за характером своєї роботи провадить сидячий спосіб життя, найкраща вечеря — страви з варених і тушкованих овочів, різноманітні салати, кисломолочні продукти, бутерброди з сирковою масою, сиром тощо. Рекомендується обов.язково подавати до столу бодай раз на день сирі овочі: зелений салат, редиску, редьку, цибулю, різну зелень, тонко нарізану свіжу білоголовкову капусту тощо. |
Цуркановська Вероника (veronika12) 2011-01-16 20:17:37
Біологі́чно акти́вна харчова́ доба́вка — спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини. Біологічно активні добавки з'явилися в Україні близько 10 років тому. Сьогодні населенню України пропонують свою продукцію понад 200 фірм-виробників біологічно активних добавок. Володіючи таким арсеналом БАД, лікар може вводити їх у раціон дієтичного чи раціонального харчування для оптимізації обмінних процесів та функцій організму людини з урахуванням стану її здоров'я. Традиційно БАД поділяються на три групи: нутрицевтики, еубіотики, парафармацевтики — Нутрицевтики — це есенціальні біологічно активні речовини, які застосовуються для корекції хімічного складу раціону людини. — Парафармацевтики — біологічно активні речовини, які володіють певною фармакологічною активністю та застосовуються для підтримки у фізіологічних межах функціональної активності органів та систем, профілактики патологічних станів та допоміжної терапії. — Еубіотики (пробіотики) — біологічно активні добавки, які містять живі мікроорганізми та нормалізують мікрофлору кишківника. Я особисто за БАД.Потрібно лише знати,які добавки ти приймаеш,читати инструкцию,і купляти їх в аптеках. |
Вова Забур\'янов (Rudik) 2011-01-20 20:11:14
Для нормальної життєдіяльності організму людини і доброго засвоєння їжі людський організм повинен одержувати усі поживні речовини у певних співвідношеннях. Наприклад, нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути 1 : 1,1 :4,1 для молодих чоловіків та жінок, зайнятих розумовою працею, і 1 : 1,3:5 для тих самих людей, якщо вони зайняті важкою фізичною працею. Ці речовини не мають однакової поживної цінності і кожна з них має своє особливе значення для організму. Для харчування дорослих людей рекомендується такий орієнтовний добовий набір продуктів, г: Хлібопродукти у переведенні на борошно ..... 330 Картопля ................. 265 Овочі та баштанні . ............ 400 Фрукти свіжі . . ............. 260 Сухофрукти ................ 10 Цукор .................. 100 Олія ................... 20 М'ясо та м'ясопродукти . .......... 205 Сало ................... 5 Риба та рибопродукти ............ 50 Молоко .................. 450 Масло вершкове .............. 15 Сир кисломолочний ............. 20 Сир твердий ................ 18 Сметана .................. 18 Однією з найважливіших умов раціонального харчування е складання меню. Слід прагнути, щоб воно було різноманітне. Проте найчастіше все-таки буває так, що протягом ряду років вдома практично готують один-два десятки страв. Внаслідок цього члени сім'ї одержують одноманітну їжу, яка швидко набридає. Розрахунок добового раціону меню має починатися з визначення енергетичної потреби членів сім'ї, тобто з визначення приналежності їх до тієї чи іншої групи людей залежно від енергозатрат. Для дорослих рекомендується чотириразове харчування: сніданок має становити 25— 30% енергетичної цінності всього раціону, другий сніданок—10—15, обід—40—45, вечеря—20—25%. У деяких сім'ях віддають перевагу іншому "варіанту: сніданок, обід, полудень (10—15 %) та вечеря. Перерви між прийманнями їжі не повинні перевищувати 4—5 год в обох варіантах. На жаль, поширене триразове харчування, яке визначається мінімально припустимим. При цьому енергетична цінність добового раціону розподіляється так: сніданок—ЗО %, обід—40—45, вечеря—20—25 %. При триразовому режимі харчування проміжок між сніданком і обідом не повинен перевищувати 5—6 год, а між обідом та вечерею 6—7 год. Меню треба різноманітити і обов'язково враховувати при цьому вплив сезону. Восени і взимку в меню треба включати більше гарячих супів—м'ясних та рибних; навесні і влітку можна віддати перевагу холодним супам (холодний борщ, окрошка, супи із свіжих ягід та фруктів). Велике значення у складанні меню має комбінація страв протягом дня — на сніданок, обід, вечерю і чергування їх у різні дні. Страви можуть здаватися смачнішими, якщо їх повторювати в меню не частіше як один раз на 10 днів, або, принаймні, раз на тиждень. У меню кожного дня також важливо правильно поєднувати продукти і страви. Якщо на сніданок була картопля або каша, то не слід ці страви подавати на обід або вечерю, а треба замінити їх, наприклад, овочевими або яєчними стравами. Не слід подавати страви, які приготовлені з одного і того самого продукту (наприклад, суп рибний і друга страва рибна, м'ясний салат і суп м'ясний). Треба знати, що людям, які займаються важкою фізичною працею, треба запропонувати їжу в більшому об'ємі, ніж тим, хто займається легкою фізичною роботою або розумовою працею. Велику роль відіграє і температура страв: перші страви повинні мати температуру не нижче як 55—65 °С, другі— не нижче як 50—60, холодні страви— 10—14 °С. І не треба забувати мудрого прислів'я: «Треба їсти, щоб жити, але не жити, щоб їсти” |
Вова Забур\'янов (Rudik) 2011-01-20 20:18:50
Деякі люди можуть жити довго з поганим харчуванням, а деякі мало з поганим.Усе залежить від особливостей кожної людини, а також від їх раціону.Люди у розвинутих країних живуть довго через якісні умови проживання та продукти харчування, а наприклад різні племена, які живуть далеко від цивілізації Їдять усе не дуже чисте та корисне, хоча Їх організм уже звик до такого харчування вони часто помирають через різні шлункові хвороби. |
В системі:
гості - (1); користувачі -
(0)